Oude begraafplaats Colmschate

Oude begraafplaats Colmschate

Ten zuiden van de Holterweg ter hoogte van de ‘Samen op Weg Kerk’ ligt de oude begraafplaats van het dorp Colmschate. Honderd meter verder ligt, eveneens aan de Sworminksweg, de nieuwe nog actief in gebruik zijnde begraafplaats. De oude begraafplaats is rond 1932 buiten gebruik geraakt, omdat we op de nieuwe begraafplaats graven aantreffen vanaf 1932.

De oude begraafplaats meet ongeveer 82 bij 52 meter. De nog aanwezige grafstenen staan -gek genoeg- vooral in de vier hoeken, met in de rechterhoek de grootste concentratie.

Binnenkomend loopt een breed pad rechtdoor naar de enige kelder op de begraafplaats, van de familie Sandberg tot Essenburg van het landgoed “de Bannink”
Het aantal nog aanwezige stenen op deze begraafplaats is 152; staande en liggende stenen. Sommige goed leesbaar, de meeste niet. Eén steen is aan voor- en achterkant ”beschreven”. Alle grafstenen zijn door de werkgroep keurig rechtgezet en zien er goed verzorgd uit.

Er zijn een twaalftal zgn. familiegraven, waaronder de bekende families Klosters, Klein Oonk en Kloosterboer. Ook zijn er twee leesbare graven van oud-schoolmeesters van Colmschate. Op de begraafplaats bevinden zich tweemaal twee prachtige oude bruine beukenbomen.

Sinds 2010 is op deze begraafplaats de vrijwilligers werkgroep “Op de plaats Rust” actief met herstel, restauratie van grafstenen en onderhoud van de begraafplaats.


Contactpersoon van “Op de plaats Rust”: Jaap Breetvelt: j.n.breetvelt@kpnmail.nl

Colmschate – Oude begraafplaats Colmschate – YouTube

De oude begraafplaats Colmschate – YouTube