Graf 581 C.A.Goldenberg

De familie Goldenberg was in Deventer een zeer invloedrijke en welgestelde koopmansfamilie. Het gezin Goldenberg krijgt op 2 november 1829 een zoon, Carl August Goldenberg Jr.

Carl August Goldenberg Jr. trouwde op 16 juli 1868 in Voorschoten met Hendrika Margaretha Reijers. Het stel kreeg drie zoons:
Carl August,
Gerard Herman en
Herman Gerard.
Het gezin Goldenberg woonde vanaf 1870 in Deventer aan De Brink op de hoek met de Maansteeg. Dit pand staat er nog steeds.

Carl August Goldenberg Jr. overlijdt te Deventer op maandag 4 maart 1895 op 65-jarige leeftijd en wordt begraven in het graf 581. Op 11 mei 1907 overlijdt Hendrika Reijers op 69-jarige leeftijd en wordt op 14 mei in hetzelfde graf 581 begraven bij haar man.

In het naastliggende graf, 580 ligt de stiefmoeder van Carl August Goldenberg begraven, Gesina Catarina van Delden, de tweede echtgenote van zijn vader.  
Zijn vader, ook Carl August Goldenberg, is begraven in graf 576.

Het grafmonument op graf 581 is een graftombe, een liggende zerk op een verhoging boven het maaiveld en schuin aflopend. Deze zerk met de namen en geboorte- en sterfdata van Carel August en Hendrika was flink beschadigd en er ontbraken ook stukken van het hardsteen met delen van de tekst. In 2017 is deze grafsteen gerestaureerd en zijn de ontbrekende gedeeltes van de steen inclusief de teksten weer volledig hersteld.    

Het buitenhuis van Carl August Goldenberg

Naast een huis in de stad, aan De Brink hoek Maansteeg, hadden welgestelde families ook vaak een huis buiten Deventer, als een zomerverblijf. Carl August Goldenberg koopt in 1879 in Twello op de hoek van de Rijksstraatweg en de Stationsstraat het huis, De Ongenade. Het perceel wordt opnieuw verkaveld, waardoor een min of meer vierkant perceel van ± 8000 m2 ontstaat.

De Goldenbergs laten hier in 1879 huize De Rechthoek bouwen als buitenhuis. Dit bouwjaar blijkt natuurlijk uit archiefstukken, maar het ‘’onomstotelijk bewijs’’ werd in het huis zelf aangetroffen: op de dorpel van een inbouwkast op de verdieping staat sierlijk met potlood geschreven: Gebouwd door Boterman in jaar 1879. Het imposante huis “De Rechthoek” staat mooi in het zicht. Dat was ook de bedoeling. Zo konden relaties van Goldenberg die vanuit Deventer kwamen, het huis en de omliggende tuin in volle omvang aanschouwen.