Grafkelder IJssel de Schepper

Bij het oude middenpad van de begraafplaats bevindt zich een grote grafkelder van de familie IJssel de Schepper. In deze kelder liggen 45 personen begraven. Allen zijn familieleden en/of aangetrouwden van de familie IJssel de Schepper. Een van deze familieleden, Jan Wolter Jacob IJssel de Schepper, was tweemaal burgemeester van Deventer (1818 -1824 en 1829 -1831)

De naam IJssel de Schepper is een samenvoeging van twee namen, De enige zoon van Woltera Jacoba IJssel en Jan de Schepper nam de naam IJssel de Schepper aan. Hij deed dit omdat de naam IJssel zou uitsterven aangezien, Woltera geen broers had.

Het geslacht der Scheppers is van Vlaamse oorsprong. Een der voorvaderen, Cornelius Duplicius de Schepper (1501‑1555), was de beroemde vice‑kanselier van koning Christiaan II van Denemarken en vanaf 1526 raadsman van Keizer Karel V. Zijn nakomelingen vestigden zich later vanuit Vlaanderen (Brugge) in Friesland, en vervolgens te Deventer, waar zij voortdurend aanzienlijke functies in stad, staat en provincie bekleedden.

Van deze grafkelder is in 2005 het bovendek gerestaureerd. Op dit dek lag een dikke laag bitumen, er groeide ook een flinke struik op. Dit alles is weggehaald en de bovenste laag stenen die u nu ziet is teruggeplaatst. Ook zijn de banden rond het graf opnieuw aangebracht. Deze restauratie gaf ons de gelegenheid ook de binnenzijde van de kelder te inspecteren. De toegang tot de kelder is waar de deksteen ligt. Van de 45 begraven personen liggen er 43 in een zinken kist, alleen de laatste 2 bijzettingen zijn houten kisten. Op een dwarsligger vlak onder het gewelf van de kelder liggen 10 kinderkistjes.

Het houten torentje op het luchtrooster in de deksteen dient ervoor om het inregenen van water in de kelder te voorkomen. Samen met het metalen pijpje in het bovendek van de kelder zorgt dit voor luchtcirculatie, zodat het droog en fris blijft in de grafkelder.   

De geordende grafkisten in de kelder

Zoals op de foto is te zien, staan op het hoofdeinde van de kist de initialen B IJ D S 1851. Het gaat hier om Barthold Jan IJssel de Schepper, op 1-jarige leeftijd overleden en bijgezet op 31 oktober 1851.