PLANTEN EN BOMEN

Planten en bomen

Graf 001 Duivelswandelstok: een voorbeeld van anti-liefde vanwege de doornen op de stamdelen

Op deze plek groeit Aralia elata, naast duivelswandelstok ook wel Japanse engelenboom of Japanse aralia genoemd. Het is een kleine boom of eigenlijk een flinke heester. De aralia heeft doorgaans één stam en groeit dan uit tot een kleine boom. Het blad is lang en elegant geveerd. De knokige takken bezet met stekels (vandaar de naam duivelswandelstok) geven de plant karakter. Dat knokige en stekelige komt in de winter – als de takken kaal zijn – nog beter tot zijn recht, waardoor de plant ook een markant winterbeeld heeft. Mét blad is het een heel elegante verschijning met een luchtig bladerdek. De plant wordt zo’n 4m hoog, bloeit van juli tot september met witte pluimen en vormt na de bloei mooie trossen besjes die in de smaak vallen bij vogels. De bloeiwijze bevat zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Als de plant bloeit, worden de pluimen druk bezocht door bijen. De bloemen verspreiden bovendien een zoete geur.

Hemelboom:

De hemelboom (Ailanthus altissima) is een boom van oorsprong uit China. De soort wordt veel aangeplant in parken en tuinen en langs straten voor schaduw en om de sierwaarde.

De kroon is een hoge, losse, onregelmatige koepel met stevige, bochtige, opwaarts groeiende takken aan een rechte stam.

De Kandelaarsboom;

Deze bruine beuk is op een bijzondere wijze gesnoeid, in de vorm van een kandelaar. De hier gebruikte techniek wordt kandelaberen genoemd. Dit is een snoeitechniek, waarbij alle takken van een boom zodanig afgezaagd worden, dat de boom na de snoei iets weg heeft van een kandelaar. Het is hier toegepast als symboliek. Kandelaberen is eigenlijk een vorm van knotten. Ook is zeer bijzonder dat het hekwerk rond het graf op meerdere plekken in de beukenstam ingroeit.